tuinaanleg tuinonderhoud  tuinontwerp bestratingen beplantinSlooijerhoveniers voor uw compleete tuing vijver aanleg zwemvijver snoeien 

  Samen maken we uw droomtuin! 

Slooijertuinen.nl

Tips om wespensteken te voorkomen

In de tuin zijn wespen nuttige rovers van schadelijke insecten zoals bladluizen en rupsen die ze meenemen naar hun wespennest om daar aan de larven te geven. Volwassen wespen zijn zoetekauwen en zijn van nut bij het bestuiven van bloemen bij hun zoektocht naar nectar, maar ze vliegen niet voorbij aan plakkerige zoetigheden. Het wordt dus uitkijken geblazen tijdens het terrasjesweer van de komende weken voor het zwart-gele streepjesgevaar. Ze zijn verzot op bier, cola, limonade, ijsjes en vele andere zoetigheden die we liever niet delen met de wespen. Het meest vervelende aan wespen is hun gifangel waarmee ze meermaals kunnen steken zonder er zelf aan dood te gaan.

Bij het steken spuit de angel gif in de huid. Het gif bevat verschillende stoffen waardoor het pijn doet, opzwelt en rood wordt ter hoogte van de steek en nadien ook jeukt. Deze reactie duurt enkele uren tot enkele dagen aan. 
Mensen die het slachtoffer worden van een aanval van een wespennest en daarbij meer dan 500 steken oplopen kunnen sterven ten gevolge van een vergiftiging. Loop je bij een wespenaanval meer dan 20 steken op, dan moet je naar het hospitaal voor observatie.
Jammerlijk genoeg zijn er veel mensen met allergische reacties op gif van wespen en bijen waarbij de reacties veel ernstiger zijn.
Na een steek ontstaat er na de lokale opzwelling en roodheid rond de steekplaats een veralgemeende roodheid en ook opgezwollen oogleden, lippen, keel, tong,... Dit alles in combinatie met misselijkheid, braken, neusloop, niezen, jeukende en tranende rode ogen, kortademigheid, daling van de bloeddruk en zelfs soms bewustzijnsverlies. Bij ernstige allergie kan een steek zelfs dodelijk zijn en dat reeds enkele minuten na een steek. Bij een allergische reactie is medische urgentie vereist. Sla niet naar wespen, want pas dan worden ze agressief. Het is van belang om steken te kunnen voorkomen!

Enkele tips om de kans op wespensteken te verkleinen:

Veel insecten worden aangetrokken tot lekker geurende parfum.
De geur van alcohol maakt wespen agressief.
Wespen worden ook geïrriteerd door zweetgeuren.
Wespen en bijen houden van felle kleuren. Wapperende, fel gekleurde kledij trekt ze zeker aan.
Bijen en wespen die er op klavers of andere bloemen zitten en onder de voet worden gelopen zullen het niet nalaten om te steken. Loop niet blootsvoets over het gazon.
Zoetigheden nuttigen of buiten eten vergroot de kans op wespen in de nabijheid. Laat geen glazen achter op het terras of balkom met kliekjes limonade, bier of andere zoetigheden.
Drink buiten geen drank uit een blikje. Je kunt niet zien of er een wesp is ingekropen.
Gooi lege drinkbekers of papier van ijsjes in een vuilnisemmer met afsluitklep zodat wespen er niet bij kunnen.
Vang zoveel mogelijk wespen weg met wespenvallen.

Heeft u een steek opgelopen?

Ga op zoek naar de plaats waar je bent gestoken en kijk of er nog een angel zit (van een bij). Zit er een angel, verwijder deze dan zeer zachtjes en dat zonder pincet. De kans is groot dat je met een pincet het gif in de gifzak volledig leeg knijpt en het gif zodoende toch nog in de patiënt terecht komt. Ontsmet de steekplaats en leg er ijs op. Indien nodig raadpleeg voor verdere behandeling een arts.

Wanneer naar de huisarts?
Neem direct contact op met uw huisarts:
  • als u in uw mond, tong of keel gestoken bent;
  • als u gestoken wordt terwijl u overgevoelig bent voor insectensteken of er eerder flink ziek van bent geweest;
  • als u direct nadat u gestoken bent last krijgt van benauwdheid;
  • als u direct na de steek uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar u gestoken bent, bijvoorbeeld op uw oogleden of lippen.
Neem contact op met uw huisarts:
  • als u na de steek jeuk over uw hele lichaam krijgt;
  • als in de buurt van een tekenbeet na enkele dagen tot weken een lichtrode ronde vlek ontstaat die langzaam groter wordt;
  • als u er koorts bij krijgt.
Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

Versiedatum: april 2007; bron: NHG