Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Slooijertuinen.nl

Samen maken we uw droomtuin!

Voorjaars beurt

Klik hier voor een vrijblijvende afspraak

Met een deskundige voorjaarsbeurt, kunt u het nieuwe tuinseizoen fris beginnen.

  • onkruid verwijderen
  • snoeien
  • bemesten
  • restanten van blad worden verwijderd.
  • alle vrijkomende afval kunnen we voor u afvoeren

We denken met u mee en adviseren over de ontwikkeling van de tuin en de nodige ingrepen daarin.

Doorgaans worden er in een voor- en najaarsbeurt een paar dingen overlapt. Anders gezegd, bepaalde zaken die in een najaarsbeurt al zijn gedaan, hoeven in de voorjaarsbeurt niet meer te worden uitgevoerd.

Er zijn echter wat uitzonderingen, die puur en alleen in het voorjaar gedaan kunnen worden. daarom word er toch vaak gekozen om twee afzonderlijke beurten te geven. Ten eerste omdat er in de najaarsbeurt een heleboel blad en afgestorven planten worden verwijdert, hetgeen een frissere aanblik geeft. En ten tweede, omdat in de najaarsbeurt een paar gewassen niet mogen worden gesnoeid in verband met vorstschade aan de plant. Denk dan bijvoorbeeld aan Catalpa's, verbena's, Hydrangea's Annabelle.


Verticuteren

Het verticuteren word normaal gesproken minimaal eenmaal per jaar uitgevoerd. Op hele zware gronden kan het eens voorkomen dat het twee maal per jaar word gedaan. Verticuteren zorg ervoor dat vooral het mos, maar ook bepaalde onkruiden uit het gazon worden verwijdert. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde verticuteerhark. Dit kunt u het best zien als een normale hark met scherpe messen in plaats van tanden.

Hoe gaat u te werk? U begint met het gazon vrij te maken van obstakels en dergelijke, je wilt niet halverwege nog een hoop spullen van het gazon af moeten halen. Zorg ervoor dat de grond droog is en niet te nat. En begin in een hoek moet verticuteren, haal de hard stevig door het gazon. Het lijkt vrij grof voor het gras. Maar u zult versteld staan van het resultaat. Werk altijd in 2 richting zo bent u er zeker van dat het meeste onkruid en mos is verwijderd.


Bemesten

Meestal gebeurt het mesten gelijk met het verticuteren. Er bestaan speciale meststoffen voor gazons, die zijn aan te raden. Zij bevatten de exacte hoeveelheid stoffen die juist voor gras belangrijk zijn. Zodra het verticuteren gedaan is kunt u beginnen met door zaaien en bemesten. Let goed op het graszaad wat u bij zaaid. Er bestaan verschillende type grasmengel, speelgazon, siergazon etc. en zaai het zo gelijk mogelijk over het hele gazon uit. Strooi de bemesting gelijk daarna over het gazon uit.

Het is verstandig om een week of 2 a 3 te wachten met de kalk dit kan schade geven in combinatie met de bemesting. Kalk is goed tegen mos. Het veranderd de zuurgraad waardoor het minder aantrekkelijk word voor de mossen om er te groeien.


Snoeien

Doorgaans worden de meeste gewassen in het najaar gesnoeid. Er zijn echter enkele planten die redelijke kans op vorstschade hebben.

Dan rest ons nog om de boel netjes aan kant te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan afgestorven vaste planten verwijderen. En het reeds opgekomen onkruid te verwijderen.


De tuin kan er nu weer lekker fris tegenaan..