tuinaanleg tuinonderhoud  tuinontwerp bestratingen beplantinSlooijerhoveniers voor uw compleete tuing vijver aanleg zwemvijver snoeien 

  Samen maken we uw droomtuin! 

Slooijertuinen.nl

Het scheuren van vasteplanten

Ook wel verjongen of vermeerderen genoemd.

Wat is een vasteplant?

Vasteplanten zijn kruidachtige gewassen die in het voorjaar tevoorschijn komen en blad en bloemen vormen waarna ze in het najaar weer verdwijnen in de grond waar ze overwinteren.

 

Dit scheuren heeft de voorkeur in het najaar maar ook in het voorjaar kan dit goed worden uitgevoerd.

 

Verjongen is noodzakelijk!

De meeste vaste planten moeten toch echt ééns in de 4-5 jaar opgerooid worden om een lang en gezond leven te kunnen leiden. Er bestaan enkele uitzonderingen. wilt u zekerheid bel of mail ons gerust.

 

De meeste vaste planten groeien vanuit een middelpunt dat na enkele jaren zo is verouderd dat daaruit geen jonge spruiten meer kunnen ontkiemen. De jonge plantkiemen verwijderen zich jaar na jaar verder naar de rand(en) en daarmee dwaalt de plant steeds verder van de plek af .

Andere planten lijken zich in de loop der jaren steeds meer van de grond te verheffen. Een bekende soort op dit gebied is bijvoorbeeld de Heuchera en sommige vaste plant geraniums.

 

Om de plant weer te verjongen moet deze los gespit worden. Hierna kan de plant worden gedeeld door die met een spade in stukken te verdelen of met de handen uiteen te rijten. Ook kan het met een stevig mes gebeuren.


Selecteer bij het delen van de plant alleen die delen die goede scheuten vertonen. Delen van de plant met weinig scheuten op de wortelpruik kun je beter aan de composthoop toevertrouwen. Mogelijke dikke, houtige wortels die aan de gedeelde vaste plant zitten, kunnen nu ook worden verwijderd.

 

De plant zal zolang de grond  enige warmte heeft, nieuwe wortels aanmaken.

Nadat de planten gedeeld zijn en de plek in de border is uitgezocht, wordt het te beplanten borderdeel goed diep los gespit, nieuwe grond toegevoegd en vooral veel humusaarde gegeven. Bemesten met oude, verteerde stalmest of gedroogde koemest moet nog even worden uitgesteld tot in het voorjaar. Bij een teveel aan makkelijk opneembare organische mest vormen de planten op het laatst van het jaar te veel sappige scheuten. De kans op invriezen en dus afsterven van de plant in de winter wordt er alleen maar groter door. Het grote voordeel van het verplanten van vaste planten in de nazomer is zonder meer dat de plant een goed wortelgestel zal vormen, terwijl de plant in het voorjaar alles kan richten op de vorming van loof en bloemknoppen.

 

Verplanten in de nazomer geeft de plant een ruime voorsprong op die vaste planten die in het voorjaar op hun plekje in de border worden gezet. Ze bloeien in ieder geval daardoor beter!

Bron: neerlands tuin

Heeft u hier nog steeds vragen over of u wilt hulp bij het indelen van uw border bel of mail ons.