Slooijertuinen.nl

Samen maken we uw droomtuin!

Najaarsbeurt

De najaarsbeurt is een essentieel onderdeel van iedere tuin, alles word lekker gekortwiekt en opgeruimd. Op deze pagina beschrijven we alle onderdelen uit een goede najaarsbeurt.


Om te beginnen pleegt men bij voorkeur een najaarsbeurt als het blad van alle bomen af is. Dit werkt het prettigste in verband met enige snoeiwerkzaamheden. Op die manier kun je de takken structuur goed bekijken zonder dat de bladeren in de weg zitten.

Ook betekend het dat de meeste vaste planten zijn afgestorven en kunnen worden opgeruimd, hetgeen een lekkere frisse aanblik geeft.


Stappenplan

  • Begin op de eerste plaats met het eventuele binnenzetten van kuipplanten, zodra die al weg zijn creeren we al meer ruimte. Pak eventuele overblijvers die wellicht te zwaar zijn, in met noppenfolie. Zo blijft de pot intact!
  • Het is aan te raden om vervolgens alle vaste planten af te knippen, dit hoeft niet perse, er zijn ook planten die in de winter hun structuur behoyden en dus sierwaarde aan de tuin geven.
  • Vervolgens begint u met het ruimen van het blad, en u neemt de afgeknipte plantenresten gelijk mee. Probeer het op een composthoop te gooien. Als uw tuin geen composthoop bevat gooi het dan in een kliko.
  • Dan komt de gelegenheid, om alle struiken en bomen te snoeien, vergeet de hagen niet nog eens te knippen!
  • Zodra dat gedaan is begint u de aarde rond de planten om te spitten, kijk hierbij wel uit dat u de planten niet raakt. Sommige planten kunnen er gevoelig voor zijn.
  • Denk ook aan het planten van diverse bollen in de tuin!
  • Dan bemesten we alles goed, denk dan aan najaarsmest of koemest korrels, en turf voor rond de vaste planten en alle Rhododendron soorten!

Zo kan de tuin er weer tot het voorjaar tegen aan, en hoeft u zich geen zorgen te maken dat er iets kapot vriest.