tuinaanleg tuinonderhoud  tuinontwerp bestratingen beplantinSlooijerhoveniers voor uw compleete tuing vijver aanleg zwemvijver snoeien 

  Samen maken we uw droomtuin! 

Slooijertuinen.nl

Dit is de periode om uw tuin te kalken!

Wie wil er geen tuin waarin alle planten weelderig groeien, fraai groen blad bezitten en overvloedig bloeien? Sterke en gezonde planten beschikken over een uitgekiende voeding.Ze vinden in de bodem humus en de nodige organische stoffen en mineralen. Bovendien groeien ze in grond met een optimale pH of zuurgraad. Voldoende kalk is hiervoor een allereerste vereiste.In zekere zin is kalk de moeder van alle voedingsstoffen. Zonder kalk hebben de wortels van vele planten het moeilijk voedingsstoffen op te nemen

 

Verzuring van de bodem

Verzuring van de bodem is een natuurlijk proces. Door zure regen en andere verschijnselen verzuurt de bodem jaarlijks. Typische heidegrondplanten (Erica – Calluna) en bosplanten als rododendron, toverhazelaar en heide hebben daar niet snel problemen mee, andere planten wel. Deze laatstgenoemden gedijen pas goed als de bodem slechts zwakzuur, neutraal of zelfs kalkrijk is.

Gazons echter verkiezen een zwakzure bodem met een zuurgraad of pH tussen 6,0 en 7,0.

Bij een lagere pH wordt de groei van het gras geremd, met versnelde mosgroei tot gevolg. Lavendel en Buxus zijn overbekende planten die van een kalkrijke bodem, met pH van 7 of meer, houden. Is de bodem zuur dan vertonen ze typische gebrekverschijnselen: de groei laat de wensen over en het blad kleurt geel want de plant neemt onvoldoende voedingsstoffen op. Dit verschijnsel is een belangrijk teken dat een gebrek aan kalk aantoont.

 

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

Een jaarlijkse onderhoudsbekalking kan dit voorkomen. Doe het preventief voordat uw planten gebreksverschijnselen vertonen.

Ligt u tuin op een zandige bodem (zand-leem, zand-klei) dan mag u de jaarlijkse bekalking zeker niet uit het oog verliezen. Deze gronden zijn immers van nature zuurder.