tuinaanleg tuinonderhoud  tuinontwerp bestratingen beplantinSlooijerhoveniers voor uw compleete tuing vijver aanleg zwemvijver snoeien 

  Samen maken we uw droomtuin! 

Slooijertuinen.nl

Engerlingen bestrijding
Ongedierte zorgt voor kale, dode plekken in het gazon:

Engerlingen onder gazon engerlingen of keverlarven. De larven voeden zich met de wortels van gras. De beschadiging van gazon, golfterreinen en andere sportvelden is duidelijkst vanaf juli wanneer de rupsen op hun grootst worden. De zoden komen los te liggen doordat de wortels afgevreten worden. Hierdoor krijgt het gazon her en der verdroogde, dode, gele of zelfs open plekken. De vogels zoals merels, spreeuwen, kaaien, roeken en kraaien,.. willen zich te goed doen aan de dikke lekkere larven en scharrelen in de verdorde grasplekken. Als je een aangetaste, wortelloze zode optilt of oprolt zul je al snel tientallen larven aantreffen.  
  • de rozenkever (Phyllopertha horticola)
  • de junikever (Amphimallon solstitialis)
  • de meikever (Melolontha melolontha) 
Bestrijding:

Geef het gazon voldoende water en mest om ervoor te zorgen dat de conditie zo goed mogelijk is.
Het beschadigde gras herstellen door nieuw graszaad in te zaaien of graszoden te leggen. De slecht onderhouden gazons zijn meer vatbaar voor schade. Geef daarom uw gazon preventief voldoende voedsel en water. Verticuteer voldoende tegen het mos om schadelijke keverlarven te vermijden.
Een chemische bestrijding is niet mogelijk omdat er momenteel geen afdoende pesticide beschikbaar is voor het bestrijden van engerlingen in gazons.
De natuurlijke vijanden van engerlingen zijn vogels, egels spitmuizen en mollen.
Biologische bestrijding van de rozenkever en de de sallandkever (Hoplia philanthus) is wel mogelijk met insectenparasiterende aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora). De junikever en de meikever zijn niet vatbaar voor deze aaltjes. klik hier om te bestellen en voor meer info
Deze microscopisch kleine aaltjes zullen actief op zoek gaan naar keverlarven. Als ze dan een keverlarve binnen dringen scheiden ze bacterie af die in symbiose leeft met de aaltjes maar die wel fataal is voor de engerling. De bacteriën zetten de ingewanden van de gastheer om in vloeibaar voedsel die gemakkelijker te eten is voor de nematoden.
De parasitaire nematoden die zich zeer goed voelen in hun eetparadijs vermenigvuldigen zich in de keverlarve vooraleer die ontbindt. Zodoende verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek kunnen gaan naar nog resterende engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar helder rood tot bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden.
Deze behandeling kunnen we het best toepassen vanaf half juli tot september als de keverlarven zich vlak onder de graszode bevinden. Verder mag de bodemtemperatuur mag niet dalen onder de 12°C en om de overlevingskansen voor de aaltjes zo groot mogelijk te maken moet het gazon voor en na de behandeling goed worden beregend. Onder ideale omstandigheden kan 95 procent van alle engerlingen na amper 6 weken gedood zijn. Bij gebrek aan voedsel zullen de aaltjes op hun beurt verdwijnen.
Interessant om weten is dat deze aaltjes tevens ook de larven van de schadelijke taxuskever doden.
Voor een goede werking is het belangrijk dat de Deze aaltjes zijn zeer biologisch en compleet veilig voor mens, dier en plant.
Veel succes.